Jouluhalko

Eilen oli joulu. . . Se kauan odotettu päivä! Turussa paistoi aurinko ja ulkona oli varsin jouluista, plus viisi astetta lämmintä. Roskikselle sain hilpasta mukavasti t-paidassa ja shortseissa, naapureiden katseita vältellen. . .  mikäs sen hauskempaa. Laatikot ja muut herkut leivottiin säästä huolimatta joulufiiliksellä. Taistelutanner on nyt saatu siivottua, lepohetki alkakoon!

Jouluhalko

Tämän halon parissa vierähti useampikin tunti aikaa ja voi sitä sähellyksen määrää. Taisi johtua liiasta väsymyksestä. Lopputulos oli kaikesta huolimatta oikein makoisa. Nam!

Pohja

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Heti alussa jo onnistuin sössimään kahdesti. Ekaan pohjaan jäi keskelle raaka läntti, ensiapua yritin antaa laittamalla hetkeksi takaisin uuniin, mutta ei. Siitä pohjasta rullailtiin sitten pakkaseen epämääräinen luumukääretorttu. Toista pohjaa aloitellessani sekoitin sokerin kuiviin aineisiin, päivittelin sitä siinä aikani, munat ja sokerihan piti vaahdottaa keskenään! Kolmas pohja sentään onnistui täydellisesti.

Levitä leivinpaperi pellille ja naksauta uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. (ei sitä sokeria) Vaahdota munat ja sokeri keskenään. Kääntele kuivat aineet pienissä erissä varovasti vaahtoon, siivilä on oiva kamu siinä. Levitä taikina leivinpaperille ja paista keskitasolla noin 5 min.  Pintaan tulee sopivasti tummempia pilkkuja, muttei kuitenkaan tummu liikaa. Kumoa  heti sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä ihan pikku hetki ja irrota varovasti leivinpaperi. Aseta päälle pyyhe, ettei pääse kuivumaan.

image

Täyte 1. Osa (kiisseli)

2 keltuaista

1 1/4 dl kevytmaitoa

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa keskenään keltuaiset, maito ja tomusokeri ja keitä seosta liedellä kunnes se sakenee. Nosta kattila syrjään jäähtymään ja lisää vaniljasokeri.

Täyte 2. Osa

125 g voita

100 g tummaa suklaata

1/2 dl kuohukermaa

Vaahdota voi ja vatkaa kiisseli sekaan pienissä erissä.

Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon ja lisää kerma. Sulata varovasti mikrossa noin 10-15 sekuntia kerrallaan, sekoita välillä. Anna suklaakermasulan jäähtyä hetki ja sekoita voikiisseliseokseen. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi ja valmista sillä aikaa kuorrute.

image

Kuorrute

165 g voita

2 keltuaista

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl leivontakaakaojauhetta

1 rkl rommia

1 rkl kahvia

Huom! Halko kannattaa koota heti parin tunnin sisällä, taukoja ei parane kauheasti pitää. Onnistuin nimittäin sössimään tässäkin asiassa komeasti. En ehtinyt pohjan tehtyäni koota halkoa, valmistin vasta aamulla täytteen sekä kuorrutteen ja kun yritin rullata yön jääkaapissa ollutta pohjaa, niks naks vaan, joka rullauksella pohja halkesi ja katkesi ja rullasta muodostuikin kerroskakku. Kuorrute onneksi pelasti päivän ja oikeastaan tällaisena se ehkä oli paremman näköinen, muistuttikin enemmän halkoa. . .

Vaahdota voi ja vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää sekaan loput aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Tasoita pohjan lyhimmät päädyt leikkaamalla niistä pienet siivut. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja rullaa kääretortuksi tai katko joka rullauksella ”kerroskakuksi”. Levitä kuorrute vetsellä tai lastalla halon päälle ja koristele miten tykkäät. (strösselit, nonparellit,kakkukoristeet. . .) Laita vielä jääkaappiin jähmettymään tarjoiluun asti ja nauti. Jos haluat hunnuttaa halon tomusokerilla, tee se vasta juuri ennen tarjoilua, muuten sokeri imeytyy kuorrutteeseen.

image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

1 + 6 =