Juhannustaikoja. . .

. . .En tehnyt, vaikka meinasin. Juhannusperjantai 23.6.2017 alkoi leppoisasta muutaman kymmenen kilometrin pyörämatkalla, jonka jälkeen päästiin herkuttelemaan uusilla perunoilla, lohella ynnä muilla perinteisillä tarjottavilla.

 

Oma osuuteni keskittyi yllätysyllätys leivonnaisiin, jotka ilokseni kävivät hyvin kaupaksi. Kahvipöytään kiikutin oikein tahmean suklaakakun ja mutakakun välimuodon mustikkasurvoksen kera sekä raparperi-marjapiirakan takapihamme kitukasvuisista raparpereista taiottuna. Piirakan kaveriksi tein vaniljakastiketta, josta tuli tällä kertaa hyvin vetistä – mitäs piänistä. Lähinnä veljeäni varten pyöräytin kinkkupiirakan jo takaraivoon piirtyneellä reseptillä ja päälle päätteeksi jotain rapsakkaa, eli suklaisia kaurakeksejä.

Uudenkarhea kamerani matkusti myös paikalle autokyydillä, ja aurinkoinen perjantai-ilta sujuikin sitä rämpläten. Välissä ehti toki juhannussaunaan ja uimaan sekä tiskaamaan ja siivoamaan.

Vaikka Suomen suven sääolot eivät taas lupaa mitään erityisen toivottavaa, perjantai-ilta oli aivan täydellinen! Oli tyyntä, oli aurinkoista (vaikkakin viileää), naapurissa ei soitettu musiikkia ja merenpinta oli kuin sileä folion pinta. Vesi oli todella kylmää, mutta jopa minunlaiseni vilukissa saatiin yllättävän nopeasti pulahtamaan mereen. Viiteen laskeminen auttoi.

Lauantain pyöräretken takaisin kotiinpäin olisi voinut saman tien suorittaa uikkareissa, niin monta saavillista vettä satoi taas niskaan. Tämän hetkisten ennusteiden mukaan edes heinäkuulle ei ole luvattu lämpimiä päiviä, joten nyt ei auta muu kuin toivoa parasta ja keksiä kylmemmän sään kesämenoja.

 

Mutainen gluteeniton suklaakakku (alkuperäinen suklaapossun blogista)

100 g margariinia

1,75 dl leivontakaakaota

2 dl vettä

1,75 dl fariinisokeria

 

1 muna

1 dl kermaviiliä

 

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Kotimaista, 1 kg pussi)

1 dl sokeria

0.75 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

 

Sulata margariini miedolla lämmöllä kattilassa, sekoita joukkoon kaakao, vesi ja sokeri. Nosta jäähtymään.

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe keskenään.

Vatkaa käsin kermaviili ja muna kevyesti seokseksi.

Sekoita kuivien aineiden joukkoon margariiniseos ja kermaviiliseos voimakkaasti käsin vatkaten.

Kaada taikina leivinpaperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan (n. 19 cm) ja paista ala/keskitasoa alempana 175 asteessa noin 25 minuuttia. Paistoaika riippuu paljon uunista ym. kuten aina. Ohjeesta saa myös ihanan mutakakun kun hiukan lyhentää paistoaikaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan kunnolla, parasta kakku oli mielestäni seuraavana päivänä jääkaapissa tiiviissä rasiassa viilennyttyään. Tarjoa kaverina esimerkiksi mustikkasurvosta tai tuoreita mustikoita.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

9 + 1 =