Ylläri-suklaakakku

 

Jeejee hiihtolomalla pääsin visioimaan taas synttärikakkua, tällä kertaa isälleni. Viikko vietettiin vanhalla tilallamme maalla, joten kakun ulkonäöstä halusin vääntää jollain tapaa maalaishenkisen. Suklaata ja lakuja oli toiveena, joten niistä kehittelin naminamikakun, joka ulkonäöltään toi itselleni mieleen sikolätin. 😉 Ideana on perjiaatteessa pinjata-kakku, mutta kakun mataluuden takia karkit eivät valu mitenkään wow-efektimäisesti vaan ”tylsästi” vain paljastuvat kakun sisältä. Ne voivat imitoida laiskoja pikkupossuja.

 

Isän makasiinikakku

Pohja

200 g tummaa suklaata (Fazerin)

200 g voita

1 1/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

4 munaa

2 dl sokeria

vajaa 1/2 tl suolaa

1/2 dl vahvaa kahvia

 

Kuorrute

100 g tummaa suklaata (kaakaota 70%)

0,75 dl kuohukermaa

Lisäksi

Englanninlakuja

nonparelleja

 

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla sekä voitele ja korppujauhota reunat. Sekoita vehnäjauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 10s kerrallaaan muutaman kerran. Lisää voi suklaan joukkoon ja jatka sulattamista ja sekoittelemista kunnes suklaa on täysin sulanut.

Anna suklaa-voiseoksen jäähtyä hetken aikaa ja sekoita sitten joukkoon keltuaiset. Vatkaa sokeri ja valkuaiset vaahdoksi. Sekoittele lusikallinen valkuaisvaahtoa suklaaseokseen. Siivilöi joukkoon jauhoseos pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. Lisää kahvi ja suola, sekoita. Kääntele vielä loppu valkuaissokerivaahto varovasti joukkoon tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan (22-24 cm) ja paista uunin keskitasolla tai alempana noin 35-45 min. Anna jäähtyä ennen kumoamista.

 

image

 

Kun kakku on jäähtynyt ja irrotettu vuoasta, alkaa se näpertäminen. (Jee) Ihan ensimmäiseksi aseta kakku jo valmiiksi tarjoilualustalle. Eli keskeltä kakkua pitäisi saada leikattua ympyrän muotoinen pala pois, suunnilleen 10 cm halkaisija. . . Reiän kokoa voi itse vähän makustella ja funtsia. Käytin muottina jotain epämääräistä pikkukulhoa ja piirsin sen avulla veitsellä ääriviivat kakkuun, jonka jälkeen leikkasin ympyrän vapaalla kädellä. Joku ympyrämuotti olisi ihan loistava, sillä saa leikattua kolon suoraan. Kun olet leikannut kakkuun ympyrän, nosta se varovasti ehjänä sivuun odottamaan. (saattaa aiheuttaa hankaluuksia)

image

image

image

 

Täytä reikä Englanninlakuilla melkein täyteen. Leikkaa keskiympyräpalasta sopivan korkuinen ”kansi” ja aseta se lakujen päälle. Kansi ei saisi olla liian korkea eikä liian matala, ellet halua keskelle kakkua hienoa uloketta tai reikää.

image

image

 

Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Ota kattila pois levyltä ja sekoittele suklaa kerman joukkoon tasaiseksi sulaksi. Valuta ja levitä kuorrute kakun päälliosaan, reunoille saa tulla valumia. Koristele nonparelleilla ja anna jähmettyä.

Kaupan leivontahyllyjen välissä kävellessäni törmäsin ihan ihanaan Ihaa-kakkukoristeeseen. . . Suunnittelin jo ostavani sen tätä isäni kakkua koristamaan, mutta kun käänsin katseeni hintalappuun, nappasin nopeasti alempaa pienen nonparellipurkin ja hipsin kassalle.

image

image

 

 

image

image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

7 + 1 =