Kurpitsa-kauraleipä

”All Hallows´ Eve” lähestyy ja sen mukana karmivat asut ja karkkia kinuavat lapset – Amerikassa esimerkiksi. Tavallaan harmittaa ettei Suomessa järjestetä kovinkaan paljoa ”pelottavia” tapahtumia tai panosteta ja juhlita halloween-hengessä. Joka vuosi olisin valmis koristelemaan talon läpikotaisin, leipomaan ja maalaamaan kasvot överiksi, mutten sitä jaksa pelkästään itseäni varten tehdä. Nyt lukiossamme on tulossa teemaviikko ja esimerkiksi perinteinen kauhugalleria, joten ehkä tänä vuonna jotakin. . .

Kurpitsat ovat jo kauan omaksuneet paikkansa loka-marraskuun vaihteen tapahtumissa. Ne ovat sukulaisia kurkulle sekä melonille ja lajikkeita löytyy ties minkä värisiä oransseista sinertäviin. Suomessa marketeista löytää mm. hokkaidoa, myskikurpitsaa ja spagettikurpitsaa. Oransseja pallukoita voi hyödyntää niin koristeeksi kuin ruoanlaittoonkin. Ehkäpä perinteisin kurpitsaleivonnainen on makea, mausteinen kurpitsapiiras, jonka juuret ulottuvat kauas Pohjois-Amerikan uudisasukkaiden aikaan. Kurpitsalyhdyn ”Jack O´Lantern” kaivertamista en ole vielä koskaan kokeillut, mutta se pysyy vahvasti suunnitelmissa.

Olin jo vahvasti pyöräyttämässä myskikurpitsasta piiraan, mutta hetken mielijohteesta päädyinkin paahtamaan sen ihanan pehmeäksi ja houkuttelevaksi naposteltavaksi tai lisäkkeeksi. Maistelujen jälkeen päässäni alkoi kuitenkin vielä kehittymään uusi visio, kurpitsaleipä! Halusin tehdä hommasta yksinkertaisen, joten eikun soseeksi, taikinaksi ja turhia odottelematta uuniin. Tulos pienien kehittelyjen jälkeen on yllättävä, pehmeä ja vatsaystävällinen ihanuus vaikka aamupala- tai päivällispöytään tai halloweenfiilistelyyn.

 

20161102_121629

 

Paahdettu kurpitsasose

1 myskikurpitsa (n. 1kg)

n. vajaa 1/2 dl rapsiöljyä ym.

Kurpitsaleipä

9 dl kaurajauhoa

4 tl leivinjauhetta

vajaa 1 rkl psylliumia

n. 1/4 tl suolaa

4 dl paahdettua kurpitsasosetta

1 kananmunaa

n. 1,5-2 dl vettä

 

Leikkaa kurpitsa pitkittäin halki ja ota siemenet lusikalla talteen. Leikkaa veitsellä kuoret pois ja kuutioi suunnilleen 1/3 tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi. Laita isoon kulhoon öljyä ja pyörittele palaset kauttaaltaan öljyisiksi. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 225 asteessa keskitasolla n. 25 min, kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Soseuta käsisurvimella tai haarukalla vähän ”töyhtömäiseksi” eli sose ei saa olla niin sileää kuin sauvasekoittimella tulisi. Anna jäähtyä hyvin.

Vinkki: Yön yli kuivuneet siemenet voi paahtaa uunissa tai pannulla joko yksinään tai tehdä vaikka helppoa granolaa kauran, öljyn, kanelin ja hunajan avustuksella. Tai sitten voit ripotella siemenet koristeeksi leivän päälle ennen uuniin laittoa.

 

Sekoita keskenään kaurajauho, leivinjauhe, psyllium ja suola. Lisää keskenään sekoitetut kurpitsasose, kananmuna ja vesi ja sekoita hyvin. Taikinan kuuluu jäädä tosi tönköksi. Puristele leivinpaperi vedessä mytyksi ja puristele mahdollisimman hyvin ylimääräinen vesi pois. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 60 min kullanruskeaksi. Anna jäähtyä liinan alla.

Voit myös muotoilla pellille suoraan pienempiä leipiä ja paistaa ne uunin keskitasolla, jolloin  paistoaika tietysti lyhenee mutta valmiin leivän tunnistaa kun pinnalla on selkeästi ruskeampia kohtia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 + 2 =