Sämpylät

Eilen Tapaninpäivänä meinasin kiljua onnesta kun täälläkin oli pakkasta . . . ja satoi lunta! Tosin sitä tuli vain vähän ja se vähäkin lyhyinä kuuroina. Lunta kuitenkin. Äitini toiveesta pyöräytin pari peltiä sämpylöitä ja taikinan kohotessa ajatuksiini tunkeutui idea, ”varsinainen kikkakolmonen”.

Laiskemmat sämpylät

1/2 l vettä

3 dl kaurahiutaleita

1 ps kuivahiivaa (11 g)

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

9 dl vehnäjauhoja

1/2 dl rapsi/rypsiöljyä

 

Sekoita kuivahiiva ja kaurahiutaleet keskenään ja lämmitä vesi hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 astetta).

Sekoita kaurahiivaseos veteen, pyöräytä joukkoon myös hunaja ja suola.

Alusta jauhoja desi kerrallaan taikinaan ja lisää alustamisen loppuvaiheessa myös öljy. Taikina saa jäädä pehmeäksi.

Kohota taikinaa liinan alla noin 30 min.

Sämpyläthän usein pyöritellään jauhojen avulla pulliksi ja asetetaan pellille. Minuun iski laiskuus joten kikkakolmonen astui estradille. Tarvitset kauhan ja lusikan taikka veitsen:

Ota kauhalla kauhallinen taikinaa ja tiputa se pellille lusikan avulla. Muotoile pellillä sämpylää hiukan nostelemalla taikinaa reunoista keskelle päin. Plötsäyttele suunnilleen saman kokoisia sämpylöitä yhteen pellilliseen. Itselläni tuli noin kaksi pellillistä.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä liinan alla. Pussita tai purkita sämpylät etteivät ne kuivu.

image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

− 4 = 6