Mokkapalat

Syyslomaterveiset maalta! Keskiviikkona hilpaisin hiukan etuajassa kotia kohti liikuntatunnilta ja hätäisen syömisen ja pakkauksen viimeistelyn jälkeen sain kyydin bussiasemalle kello neljältä lähtevään kyytiin. Kun henkilöautolla reissaa, matkaan kuluu vajaa pari tuntia, mutta bussilla liikkuessa matkaan saa nykyään varata reilu 4 tuntia. Matka sujui kuitenkin hyvin ja päätepysäkillä nopeiden halien sekä vartin automatkan jälkeen olin vihdoin perillä.

Eilen pääsin kauan odotettuun saunaan ja tulihan siinä jo kolmeen kertaan jäätävään jokiveteenkin pulahdettua. Metsässäkin on kierrelty kasvismuotoisen saaliin, eli sienien perässä hyvällä menestyksellä. Suppilovahveroita löytyy kuistilta kukkurainen Rostenin leipäkori ja kantarelleja pari isoa kulhoa. Hirviä ei ole onneksi rynninyt päälle eikä kukaan ole saanut kuulaa kalloon.

Muutama viikko sitten nappasin yhteishyvän lehdestä mokkapalareseptin. Näiden ”Luksusmokkapalojen” arvoita tsekatessani  huomasin paljon negatiivista palautetta. Päätin itsekin testata ja päädyin vaalitettavasti aivan samaan lopputulokseen kuin sitä aiemminkin arvioineet. Pohja ei kohoa uunissa laisinkaan. Tähän on luultavasti yhtenä syynä se, ettei munia ja sokeria vaahdoteta ja resepti eroaa muutenkin huomattavasti perusversioista. No, en kuitenkaan jättänyt testailua siihen. Kerroin määrät 1.5 ja yritin uudestaan. Tuloksena oli mielestäni oikein hyvät mokkapalat. Suutuntuma erosi jonkun verran perinteisistä mokkapaloista, mutta pidin siitä todella paljon. Pohja oli myös kosteampi, joka toi omat hyvät puolensa leivokseen.

Kuorrutteen tein tällä kertaa ilman margariinia, ihanaa! Erilainen kuorrute toi mukavaa vaihtelua tottumaani ja nyt voisin melkein sanoa pitäväni siitä enemmän. Suosittelen kokeilemaan!

mokkapalat

Pohja

7,5 dl vehnäjauhoja

4,5 rkl leivontakaakaojauhetta

4,5 tl leivinjauhetta

4,5 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

300 g margariinia

3 dl vahvaa kahvia

2 dl maitoa

4,5 kananmunaa (puolitus onnistuu kahden lasin avulla)

Sekoita isossa kulhossa keskenään jauhot, kaakao, leivinjauhe ja sokerit. Vatkaa käsin margariini paloina kuumaan kahviin, anna jäähtyä. Lisää rasvaseos ja maito kuviin aineisiin ja sekoita hyvin. Vatkaa kananmunat käsin joukkoon. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa noin 20 min. Anna jäähtyä kunnolla.

Kuorrute

n. 225 g tomusokeria

1 rkl leivontakaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

3,5 rkl  kylmää maitoa

n. 1 ,5-3 rkl vahvaa kahvia

Mittaa kulhoon n. 215 g tomusokeria, sekoita joukkoon kaakao ja vaniljasokeri. Keitä kahvi valmiiksi. Lisää kuivien aineiden sekaan maito ja sekoita. (tässä vaiheessa pitäisi olla melko tymäkkää) Lisää kahvia n. ruokalusikallinen tai puolikas kerrallaan ja sekoita. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Kun koostumus on sopivan löysä, muttei kuitenkaan liian valuva, levitä kuorrute nopeasti jäähtyneelle pohjalle nuolijalla ja ripottele strösselit/kookoshiutaleet ym. päälle. Toimi melko ripeästi, mutta älä panikoi. Anna jähmettyä pöydällä tai viileässä ja leikkaa rumat reunat pois. Leikkaa ruuduiksi ja tarjoile. 🙂

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

+ 46 = 47