Joulupiparit

Miltä kuulostaisi piparit _ ja joulutortut yhdistettynä samaan herkkuun? Okei ehkä vähän liian eksoottiselta. . . mutta piparit torttujen muodossa, nami! Eli perusideana tavalliset joulupiparit, uudet muodot vain. Idean sain muistaakseni jostakin Turun Sanomien artikkelista, ja tietysti jotain näin fantsua piti heti kokeilla.

Piparitaikina

100 g margariinia

1 dl sokeria

1 dl siirappia

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1/2 tl pomeranssinkuorta

 

1 kananmuna

1 tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

 

Mittaa margariini, sokeri, siirappi sekä mausteet kattilaan, keitä kunnes rasva on kokonaan sulanut. Jäähdytä taikinaa kylmässä vesihauteessa 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Sekoita tällä välin vehnäjauhot ja sooda keskenään. Sekoita kananmuna hyvin taikinaan. Lisää jauhoja vähitellen, näin saat taikinasta helpommin tasaista. Jos taikina näyttää liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja.

 

 

image

 

Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

 

Sitten se varsinainen hauskuus. . . Pipareita tehdessä on vaikka kuinka monia mahdollisuuksia, muista kutenkin laittaa samalle pellille suunnilleen samankokoisia pipareita. Toki aina voi kesken paiston napsia sieltä niitä pienempiä jäähtymään, tiedä sitten kuinka kätsyä se on. . .

Ota taikinasta noin puolet ja heitä loppu takaisin jääkaappiin odottamaan. Kauli hyvin jauhotetulla pöydällä ohuehko lätty ja leikkaa veitsellä siitä neliö.

image

 

image

 

 

 

Jaa taikina veitsellä joko neljään tai 16 pienempään neliöön ja siirrä ne pellille leivinpaperin päälle.

Samoin kuin tekisit joulutorttuja, leikkaa viiltoja ja taita. Piparitaikina on hauraampaa kuin torttutaikina, joten käsittele sitä varovaisemmin.

image

 

 

image

 

Paina  vielä ”tortun” keskelle esimerkiksi rusina tai pähkinä. Paista 200 asteessa 5-8 min koosta riippuen. Jätin tarkoituksella piparit hiukan vaaleammiksi. Toista sama sessio lopulla taikinalla tai tee vaikka tavallisia joulupipareita.

image

 

 

image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

48 − = 46