Sikahyvä raparperipiirakka

Meillä raparperin syönti on jäänyt aina melko vähäiselle sillä ne eivät oikein ole viihtyneet kasvupaikassaan metsän vieressä. Tänä keväänä päätimme vihdoin vaihtaa tuon kirpsakan vihanneksen kasvupaikkaa keskemmälle pihaa ja katsoa mitä tapahtuu. Alkukesästä varret olivat jo selvästi kasvaneet, joten jippii – saadaan raparperia! Vaikka varret eivät ole edelleenkään kovin suuria, kävin eilen napsaisemassa sieltä pisimmät mukaani. Suunnittelin keittäväni raparperimehua tai siirappia, mutta kallistuin lopulta äitini toiveeseen, raparperipiirakkaan. Tarkalleen sanottuna raparperisosepiirakkaan. Soseen päälle ripottelin vielä rapeaa muruseosta ja ah- lopputulos oli aivan ihana! Sopivan tahmea ja pehmeä, mutta samalla rapsakka eikä liian makea tai mauton. . . SIKAhyvää

IMG_20160628_085729

 

 

Raparperipiirakka

Pohja

100 g margariinia

1 tai vajaa dl sokeria

1 kananmuna

1 dl kaurahiutaleita

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

n. 145 g raparperia

4 taatelia (vaihtoehtoisesti voit kokeilla esim. hiukan hunajaa tai sokeria)

1 dl vettä

Muruseos

25 g margariinia

0,75 dl kaurajauhoa (jauhon saa tehtyä itse)

1/2 dl sokeria

1/2 tl aitovaniljajauhetta

Tarjoiluun esim. kermavaahtoa, jäätelöä, marjoja tai vaniljakastiketta 🙂

 

Valmista ensin täyte. Kuori raparperit ja pilko pieniksi paloiksi. Poista taateleista kivet ja pilko nekin paloiksi. Laita raparperit, taatelit ja 1 dl vettä pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 3-5 minuuttia, kunnes raparperit ovat aivan pehmeitä ja seos hiukan paksuuntunut. Nosta kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Laita sivuun jäähtymään.

Pohja: Vuoraa irtopohjavuoka (n. 18-20 cm) leivinpaperilla ja voitele sisäreunat. Vaahdota (pehmeä) margariini ja sokeri, lisää muna hyvin vatkaten. Jauha tehosekoittimessa n. pari desiä kaurahiutaleita jauhoksi. Lisää kaikki kuivat aineet ja sekoita käsin tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan tasaisesti, aavistuksen korkeammalle reunoilla. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaisesti niin, että reunoilta näkyy taikinaa noin sentin verran.

Muru: Sekoita kulhossa jääkaappikylmä margariini ja muut aineet käsin murumaiseksi seokseksi. Ripottele muru tasaisesti vuokaan. Paista piirakkaa n. 180 asteessa keskitasolla noin 17-20 min. Kypsän piirakan reunat irtoavat hiukkasen vuoasta. Anna jäähtyä vähän aikaa ja irrota varovasti vuoasta. Peitä liinalla ja jäähdytä haaleaksi. Tarjoa ja nauti.

 

IMG_20160628_085610

 

IMG_20160628_085818

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

9 + 1 =