Taatelileipä

Hellurei, on taas jouluvalmistelujen aika! Ensin kuitenkin superuutinen! Tämä tyllerö voi taas kutsua itseään voimistelijaksi – kilpasarjassa, woohoo! <3

Okei, oikeastaan olen valmistellut joulua jo pari kuukautta, mutta nyt tapahtuu viimeistely. Lahjoja en ole tänä vuonna ostanut lainkaan, lukuun ottamatta yhtä leikkuulautaa. . . Rakastan askartelua ja kaikenlaista käsin näpertelyä, joten lahjojen itse tekeminen oli ainoastaan hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. <3 En myöskään ostanut, enkä käyttänyt lahjapaperiksi nimitettyä paperia vaan olin jo vuoden alussa säilönyt lehtienjaosta kertyneitä, kätevän kokoisia, vaaleanruskeita ”aluspaperipaloja”. Toinen vaihtoehto palojen loppuessa olisi ollut yksinkertaisesti säväyttävä sanomalehti (Turun Sanomat), mutta en sitä kuitenkaan tarvinnut. Kuitenkin, ruskean kanssa sopii kuin nenä päähän punainen naru, josta olen nyörittänyt sopivan pituisia pätkiä kuhunkin pakettiin.

Pakettikortteja on kertynyt niin partiolaisten adventtikalentereista kuin Aku Ankoistakin, unohtamatta aikaisemmin saaduissa lahjapussukoissa roikkuneita tyhjiä onnittelulappuja. Ja koska itse tekeminen on se juttu, on myös ns. isommat kortit omia tekeleitäni. Maanantaina pääsenkin jo hyökkäämään kavereiden kimppuun niiden kera! <3

Paperien sisältä löytyy niin syötävää kuin ei-syötävää juttua ja tänään olikin sitten vuorossa niinkin jännä asia kuin taatelileipä. Sen kamuksi sopii erittäin super-extra-hyvin sinihomejuusto, kuten pipareidenkin kylkeen.

 

 

Taatelileipä

60 g margariinia

80 g sokeria

2,5 dl kevytmaitoa

185 g tuoreita taateleita (juicy dates) , paino kivet poistettuna

125 g vehnäjauhoja

125 g graham-jauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 muna käsin vatkattuna

60 g (kuorellisia) manteleita rouhittuna/ vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös siemeniä

 

Punnitse margariini lautaselle. Poista taateleista kivet, pilko taatelit pieniksi ja punnitse lautaselle. Punnitse mantelit ja rouhi ne  isolla veitsellä niin pieneksi kun jaksat tai käytä valmista mantelirouhetta. Kuumenna maito mikrossa tai kattilassa, punnitse sekaan sokeri ja lisää margariini. Sekoita niin kauan, että margariini on sulanut ja lisää pilkotut taatelit joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Punnitse ja sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Vatkaa muna kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen maito-rasva-taateliseos, vatkattu muna ja mantelirouhe. Sekoita rauhallisesti kunnes kaikki ainekset ovat sekaisin. Puristele leivinpaperi vedessä mytyksi, puristele ylimääräinen vesi pois ja vuoraa leipävuoka kostealla leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, tasoita (ja suosittelen vetämään veitsellä keskelle pitkittäin loven, jotta leipä kohoaisi tasaisemmin uunissa. (itse unohdin, hups) Paista leipää 175 asteessa uunin keskitasoa alempana noin 40-45 min. Anna jäähtyä liinan alla.

Jos leipä lähtee pukinkonttiin, kannattaa se kääriä ensin tuorekelmuun ja sen jälkeen vaikka sellofaaniin.

Ihanaa joulun odotusta kaikille, kirjoittelen luultavasti taas pian. 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

31 − 27 =