Tummasuklaa-mustaherukkakakku

Noniin. . . herkku tummasuklaan ja myös vähän raikkaampien makujen ystäville. En nyt ihan voi todeta kirpeän ja äklömakean kohtaavan, sillä tummasuklaa itsessään ei ole niinkään makeaa verrattuna vaikkapa Maraboun Daim-suklaaseen tai Milkan tuplasuklaalevyyn. Kuitenkin, olen moneen kertaan ja monelta eri taholta kuullut liiankin useasti, että suklaa ja mustaherukka sopivat keskenään kakkuun kuin paita ja peppu. Asia on muhinut pienessä pääkopassani aikansa ja nyt viimein toteutin mainitun yhdistelmän itsekin. Koko komeus lähti muihin maisemiin nimipäiväkakkuna, mutta pohjaa, täytettä ja kuorrutusta yhdessä hiukan maisteltuani sain muodostettua lopullisen tuomioni. Mustaherukka ja suklaa sopivat yhteen ja sillä sipuli. Paitsi. . .Tummasuklaa vai maitosuklaa? Vai kenties valkoinen ”suklaa”? Se täytynee päättää oman lempparin johdattelemana. Henkilökohtaisesti olen suuri suklaan ystävä ja suosikkini on ehdottomasti nimenomaan tumma suklaa, josta eniten suosin kaakaota 70 % sisältävää versiota. Fazerin 47-prosenttinen on toki hyvää, mutta en miellä sitä varsinaisesti tummaksi vaan ”tummemmaksi” suklaaksi. 80-% ja sitä vahvempi taas jää tavallaan suuhuni pyörimään. . . mutta on silti hyvää. Tavallisesta maitosuklaasta pidän myös kovasti, kuten koko sukuni äidin puolelta. Tarkka olen myös sen suhteen, että pidän yllä vahvasti kantaani Fazerin suklaan erinomaisuudesta ja muiden merkkien ”yrittämisestä”. Vähän ilkeää ehkä, mutta olen analysoinut hieman yleistäen muut suklaat liian makeiksi. Fazerin monet muutkin tuotteet ovat kyllä ihan huippuja. 🙂 AINIIN, olen löytänyt myös uuden tuttavuuden raakasuklaiden keskuudesta. Leaderin Raw choco, cocoa nibs with mint-patukka on ihan huippuhyvää ja ravintoinfon lukaistessa huomaa kuitujen osuuden olevan yllättävän suuri! Juurikin ravintokuitua painottavana ihmisenä olin enemmän kuin innoissani asian huomatessani, 13g/100g. . . Loistavaa. 😉

 

20160814_161647

 

Tummasuklaa-mustaherukkakakku

Pohja

4 kananmunaa

sokeria

vehnäjauhoja

perunajauhoja

leivontakaakaojauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

kostutukseen maitoa

 

Täyte (kakun yhteen väliin)

2 1/2 dl kuohukermaa

200 g (kohmeisia) mustaherukoita

100 g maitorahkaa

40 g tummaa suklaata (esim. 80%) tai makeampaa maitosuklaata

2 rkl vaniljakreemijauhetta

2 rkl tomusokeria

 

Tummasuklaakreemi

250 g tummaa suklaata (Fazerin, kaakaota 47 %)

100 g margariinia

125 g mascarpone-juustoa

2 rkl tomusokeria

 

Pohja: Voitele ja korppujauhota vuoka (22-24 cm). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota pöydälle kaksi samanlaista isoa mukia. Riko huoneenlämpöiset munat toiseen lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria ja kaada sokeri isoon kulhoon. Mittaa tyhjentämääsi lasiin taas saman verran jauhoja suhteessa 50-75 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja sekä kaakaojauhetta puolet ja puolet. Lisää vielä 1 1/2 tl leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään. Kaada munat sokerin päälle ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan noin 10 cm korkeudelta ja paista uunin alatasolla noin 30 min. Anna jäähtyä vähän aikaa ennen kumoamista. Anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa pohja kolmeen osaan ja aseta uunissa ylimpänä ollut osa tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla.

 

Mustaherukkatäyte: Soseuta herukat. Vatkaa kuohukerma kovaksi vaahdoksi ja lisää maitorahka. Sekoita herukkasose, vaniljakreemijauhe ja tomusokeri joukkoon. Levitä pohjalle. Aseta viimeinen pohja päälle ja kostuta. Tasoita reunat. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli, vähintään muutaman tunnin.

 

20160814_130628

 

20160814_124251

 

20160814_131615

 

Tummasuklaakreemi: Paloittele suklaa lautaselle ja sulata varovasti mikrossa. Sekoita margariini ja mascarpone tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää suklaa ja tomusokeri vatkaten. Vatkaa kunnes seos on kuohkeaa. Levitä kreemi lastalla tai veitsellä tasaisesti kakun päälle ja reunoille. (Tämä kreemi alkoi kovettumaan hieman jo sitä levittäessäni, mutta sen ei kuitenkaan pitäisi kovettua levityskelvottomaksi, joten sitä asiaa ei taritse stressata.) Laita valmis kakku jääkaappiin kakkukuvulla peitettynä. Ota huoneenlämpöön jonkun aikaa ennen tarjoilua, jotta kreemi hieman pehmenee paremmin leikattavaksi.

20160814_152839

 

Koristelut olivat kuvaushetkellä vasta vaiheessa,  kakkuun tuli vielä tekstiä.

20160814_161616

 

20160814_161603-1

 

Vielä äitini salamalla ottama kuva sisältä:

IMG-20160816-WA0003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

− 2 = 3